Bush HouseBush House, Kings College, LondenErgens half augustus 2022 werd ik benaderd door Rachel Pistol (EHRI, Kings College London) en Martin Wynne (CLARIN-UK, Oxford) met de vraag of ik het zag zitten om mee te doen met een workshop over taal- en spraaktechnologie. Het ging vooral om de mensen van de pas "opgerichte" EHRI-ERIC te helpen bij het gebruik van "onze" technologie voor hun werk. Ze dachten onderanderen aan ASR en andere HLT's die waarschijnlijk nuttig zouden kunnen zijn voor EHRI. Ik heb uiteraard ja gezegd :-)
In de maanden erna waren er een aantal TEAMS-meetingen en langzaamaan werd het plan voor de workshop duidelijk: 3 dagen in Londen bij een van de gebouwen van het Kings College in mei 2023.

Mei naderde en het bleek om een voormalige BBC-gebouw te gaan: het Bush House. Mooi gelegen in hartje Londen vlak bij de Theems en, naar later bleek, enorm groot. In eerste instantie wilde ik zondagavond gaan om maandag in alle rust te kunnen beginnen, maar de workshop bleek pas maandagmiddag met een lunch te beginnen. Kaartje gekocht voor de Eurostar van maandagochtend 8:28 uit Rotterdam waarmee ik om 11:00 plaatselijke tijd in Londen zou aankomen.

Maandag

Het ging 's morgens allemaal erg makkelijk behalve dat ik 2 uur voor vertrek al in Rotterdam was (ipv een uur). Onderweg begonnen met mijn presentatie over het gebruik van Whisper. Een oude PPTX gebruikt en die aangepast. Al surfend kwam ik echter op alweer een nieuwere, en naar het schijnt nog betere ASR-engine: Google's USM. Het is een poging van Google om niet 100 talen te kunnen herkennen (zoals Whisper) maar 1000. Het model is half maart 2023 gelanceerd en er was nog betrekkelijk weinig van te vinden. Uiteraard wil ik hier ook mee aan de slag gaan als dat straks kan. Hoe dan ook: het gaf een aardige uitzwieper aan mijn PPTX.

Aangekomen in Londen bleek het daar ook erg mooi weer en dat zou het de hele tijd blijven. Het KX Rooms hotel lag op ong 5 min lopen van het St Pancras station en werd snel gevonden. Koffer afgegeven, toilet bezocht en een halfuurtje door Londen naar het Bush House gelopen. Omdat dat zo enorm groot was duurde het wel even voor ik de juiste ingang had gevonden, maar ik was nog steeds keurig op tijd. Wat gegeten en gedronken, handjes gegeven en om 14:00 begonnen de beide hoofd-organisatoren (Rachel Pistols namens EHRI en Martin Wynne namens CLARIN) met hun introductie verhaal. Daarna, een beetje tot mijn verbazing, mochten Jan Švec en ik 2 uur praten over "onze" ASR's. Jan begon met zijn duidelijke verhaal over Wav2Vec-2 (Facebook) waarna ik mijn Whisper (OpenAI) verhaal kon houden. Beide herkenners doen het erg goed en uit de gevonden literatuur bleek Jan te vinden dat Wav2Vec-2 iets beter was dan Wisper en ik juist het omgekeerde. We gaan het uitzoeken.

Na onze presentaties was er een korte koffiepauze waarna er tijd was om nog wat na te praten.

kxMijn kamertje in het KX Rooms hotel in LondenRond 18:30 waren we helemaal klaar (en gaar) en kon (bijna) iedereen even naar z'n hotel lopen, spullen wegbrengen en je verfrissen om vervolgens te verzamelen voor het diner. Omdat ik een half-uur heen en weer een half-uur terug moest lopen, heb ik dat gelaten en ben met een aantal anderen alvast naar de diner-plek gelopen: The Royal Festival Hall aan de Theems.
Een heerlijk biertje buiten (het was nog steeds schitterend weer) en een erg gezellige discussie over van alles en nog wat. Daarna diner dat ook erg gezellig was hoewel ik moet toegeven dat de toenemende "doofheid" aan mijn linkeroor toch wel vervelend begint te worden.

Om 21:30 waren we ongeveer klaar en kon ik nog 45 min teruglopen naar mijn hotel. Koffer opgehaald op nr 39 en vervolgens in het redelijk shabby hotel (op nr 41) 3 etages omhoog gelopen om in mijn kamertje neer te ploffen. Moe doch zeer voldaan en uiteindelijk heerlijk geslapen.

 London to Amsterdam train Eurostar"Mijn Eurostar" op weg naar Londen.

 

  • Laatste aanpassing website: woensdag 19 juni 2024, 15:00:14.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen