Sinds een aantal jaren doen wij (UTwente en de Radboud Universiteit) olv Sanneke Stigter, mee met het OH-Smart project. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een speciaal taalmodel te maken om de "vreemde" taaluitingen van kunstenaars goed te kunnen herkennen. Maar... met de komst van Whisper en afgeleiden (eind 2022) bleek dat niet meer nodig te zijn. Whisper herkent zo goed (ook vreemde woorden en namen) dat een eigen taalmodel niet meer nodig is. In de loop van de 1,5 jaar hebben veel enthousiastelingen verbeteringen aan Whisper toegevoegd waardoor het nu een uitstekende herkenner is die ong 100 verschillende talen kan herkennen, leestekens op (meestal) de juiste plaats zet, en (zeer handig) vreemde namen en plaatsen goed herkent. Maw het oorspronkelijk doel van OH-Smart wordt met Whisper en afgeleiden makkelijk gehaald.
Een voorbeeld van zo'n OH-Smart bestand staat hier:
Wat behelst OH-Smart allemaal?
Musea hebben unieke opnames van gesproken verhalen over kunstwerken in hun archieven, maar deze 'oral history' is vaak moeilijk toegankelijk. In het project Oral History - Verhalen in het Museum rond Kunstwerken (OH-SMArt) gaan onderzoekers van verschillende Nederlandse instellingen dit sterk verbeteren.
Musea kampen met een groot tekort aan digitale hulpmiddelen. Daarnaast zijn de procedures die worden toegepast om opnames van gesproken verhalen over kunst beschikbaar te maken erg tijdrovend. Dit is deels te wijten aan een gebrek aan toepasbaarheid en compatibiliteit van technische hulpmiddelen, en aan de soms zeer gevoelige informatie die ermee gemoeid is. Hierdoor is een aanzienlijke achterstand ontstaan in de verwerking van dit archiefmateriaal, wat in feite een bekend probleem is binnen Oral History onderzoek.
Het OH-SMArt project heeft als doel om de digitale onderzoeksketen rondom Oral History aanzienlijk te verbeteren. Opnames zullen bijvoorbeeld direct gekoppeld worden aan een automatische tijdgecodeerde spraaktranscriptieservice, wat het ontsluiten en archiveren van gesproken verhalen over kunst, evenals automatisch zoeken en koppelen, zal vergemakkelijken. Naast het verbeteren van de workflow zullen er nieuwe tools worden ontwikkeld die gericht zijn op het bevorderen van reflectie: interpretaties van gebruikers zullen worden opgeslagen bij het bronmateriaal, waardoor het gezichtspunt van de onderzoeker wordt gerelativeerd. OH-SMArt zal op een slimme en toegankelijke manier toegang verschaffen achter de schermen van musea en bijdragen aan de verbetering van onderzoek binnen Oral History in het algemeen.
Meer? Zie hier: https://www.clariah.nl/news/oral-history-stories-about-art-made-accessible