brs85T
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Blogs
  • Inloggen

CLARIN-NL

 

logo CLARINHet CLARIN-NL project (2009-2015) is een groot Nederlands infrastructuur-project dat deel uit maakt van de Nationale Roadmap. Samen met 10 andere, nationale infrastructuur-projecten in Europa, maakt het deel uit van de Europese CLARIN infrastructuur.
De CLARIN infrastructuur is een onderzoeks-infrastructuur bedoeld voor die Geesteswetenschappers die met taal- en spraak tools en data werken.
De onderzoekers moeten ook zonder dat ze een technische achtergrond hebben, via de infrastructuur toegang kunnen krijgen tot deze tools en data en er mee kunnen werken zonder dat er steeds ad-hoc adaptaties gemaakt moeten worden. Dit vereist een zekere standaardisering van de (meta-)data zodat gegarandeerd kan worden dat de tools met deze kunnen omgaan.

Onderzoeksprojecten kunnen resulteren in nieuwe data en/of tools die op hun beurt weer voor de CLARIN-gemeenschap beschikbaar gemaakt kunnen worden en dus ook deel van de infrastructuur kunnen worden. Op deze manier zal de CLARIN onderzoeks-infrastructuur onderzoek en onderzoekers in de Geesteswetenschappen die met "talige" data werken helpen hun werk beter en sneller te kunnen doen.