In 1987 (!!) bracht Apple een bijzonder inspirerend filmpje naar buiten: The Knowledge Navigator. Het is een 5 min video waarin een hoogleraar Aardwetenschappen z'n kamer binnen komt en in gesprek gaat met zijn persoonlijke assistent: een soort uitgebreide iPad.
Achtergrond
Naar aanleiding van de introductie van Siri en producten als iPad en Skype zijn rond 2010 veel berichten en artikelen verschenen waarin de technologieën worden teruggevoerd op een Apple-video uit 1987 met de titel "Knowledge Navigator". De video simuleerde een intelligente persoonlijke agent, videochat, gekoppelde databanken en gedeelde simulaties, een digitaal netwerk van universiteitsbibliotheken, genetwerkte samenwerking en geïntegreerde multimedia en hypertekst, in de meeste gevallen tientallen jaren voordat ze commercieel beschikbaar waren. Maar wat is er nu werkelijk gebeurd?
Educom, de belangrijkste conferentie voor hoger onderwijs op het gebied van academische informatica, kwam eraan in oktober 1987. Steve Job en Dan kenden alle beïnvloeders en beslissers in het hoger onderwijs uit hun tijd bij Apple en ze hadden voorproefjes gegeven van verschillende technologieën en producten die NeXT aan het bouwen was. NeXT beweerde zich uitsluitend te richten op de markt van het hoger onderwijs. Veel van de beïnvloeders en beleidsmakers uit het hoger onderwijs zeiden dat Apple geen visie had voor zijn toekomstige productlijn. John Sculley zou de keynote speaker zijn op Educom, en er stond veel op het spel om enige "visie" te tonen over waar Apple naartoe ging. Er werden een aantal live demo's gepland van educatieve voorbeelden van hypertekst, multimedia en interactief leren, waarbij we professoren en onderzoekers van verschillende universiteiten zouden gebruiken om de demo's te geven. John Sculley's boek, Odyssey: Pepsi to Apple, was net uitgekomen en John gaf een exemplaar om te lezen. Het laatste hoofdstuk was John's visie die hij had ontwikkeld in vele gesprekken met Alan Kay, waarin hij de Knowledge Navigator beschreef en er zelfs een ruwe schets van had, met twee joysticks op een scherm die men vasthield om door bibliotheken van kennis te "gebruiken".
Hieruit kwam de Knowledge Navigator en bereikte het uiteindelijk zijn roemruchte status.
Voor het volledige artikel zie hier.