brs85T
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Blogs
  • Inloggen

Programming

Het begon mijn tweede studiejaar (1978) met simpele programma's op ponskaarten bij het ACCU (Academisch Computer Centrum Utrecht). Een schoenendoos met opdracten die werden ingelezen en na een halfuurtje kon je de uitdraai in een hokje onder de letter H ophalen. Snel daarna kwamen de terminals en weer wat later de PC's. Alles werd gedaan in Fortran 77: een voor die tijd moderne taal (Algol '68 was al ouderwetsch).

headstartTijdens mijn promotieonderzoek werd de eerste PC gekocht: een Vendex Headstart III (geloof ik) met kleurenmonitor die ik via een vriendje dat bij V&D werkte, met 30% korting kon kopen. Apetrots was ik!

borland delphi Fortran bleef een mooie taal maar er was toen eigenlijk geen goede versie voor de PC en dus overgestapt naar Object Pascal, het latere Borland Delphi.
Hoewel ikin de loop der jaren ook wel andere talen ben gaan gebruiken (R, Python, PHP, Java) is Pascal altijd mijn grote liefde gebleven. Borland werd verkocht en heet nu Embarcadero en nog steeds wordt Delphi door ontwikkeld. "We" zijn nu bij Delphi-Berlin 1.1 V2 en het is nu mogelijk om programma's te maken die op zowel windows, osx, iOS en Android draaien. Omdat ik sinds 2007 een MacBook Pro gebruik als dagelijkse werkezel, begon de afwezigheid van mijn eigen programma op mijn laptop me steeds meer te ergeren, maar echt ontwikkelen voor OSX lukte gewoon niet (tijd, energie). Nu kan dat dus wel!

jarigMet de laatste twee heb ik nog geen ervaring, maar programma's voor Windows en OSX gaat geweldig. Uiteraard was mijn eerste programma het Jarig-programma: een klein programma dat iedere dag laat zien wie er jarig was (laatste X dagen), is en wordt (komende Y dagen) en uiteraard hoe oud ze worden/zijn. Idem voor mensen die overleden zijn. Een tweede versie ervan is bedoeld voor het bewerken van de jarig-lijst.

Natuurlijk stelt dit allemaal niet zoveel voor, maar het Jarig-programma (versie 54 geloof ik) is voor mij een poging om steeds weer met de nieuwste programma's en operatingsystemen te leren werken. Een soort "Hello World" maar dan net iets anders.

Binnenkort zullen de programma's op GitHub gezet worden (ook dat moet ik nog leren ?).