hans van hessenPlakkaat ter nagedachtenis van de vermoorde
Herman van Hessen en Derkje Meijer - van Dijk
aan de Lemferdingelaan 7 in Eelde-Paterswolde
Vandaag, 16 oktober 2017, een berichtje gekregen van neef Fred van Hessen. Hij was een monument met een verhaal over een ver-familielid tegen gekomen, Herman (Hans) van Hessen, op z’n wandeling over een pad tussen de vlindertuin van Natuurmonumenten en de begraafplaats Lemferdinge in Paterswolde (Drenthe), vlakbij Groningen.

Vreemd, zo schreef hij, om hier een herinnering aan een onbekend familielid aan te treffen. Het kán toch bijna niet anders; het moet toch welhaast een zoon van een broer van onze opa zijn geweest. Herman was van 1913 en dus slechts 3 jaar ouder dan vader Jan en 6 jaar ouder dan oom Maurice.

Hoe zit dat?

Wat zoeken op internet levert toch wel wat extra informatie op. Het blijkt dat Herman nog een broer had: Albert Bernard van Hessen (1910 - 1941) Deze cartonnagefabrikant, althans zo lijkt het, is in 1941 "gewoon" gestorven zoals op de rouwadvertentie op de site van het Joodse Monument valt te lezen. Herman en Albert Bernard waren zonen van Nanny de Beer en Leo van Hessen. Voorzover ik dat kan zien, is het niet directe familie. Dwz, geen broer van opa. Maar familie is het wel.

Meer info staat bij het Netwerk Oorlogsbronnen.

monumentOorlogsmonument in Paterswolde-Eefde 

  • Laatste aanpassing website: zondag 24 september 2023, 08:18:20.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen