Eindelijk gerechtigheid ?

In het FD van 19-jan-2017 een uitgebreid stuk over staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij wil middels financiele ondersteuning (10 M€ per jaar) de drempel tussen Academia en MKB verlagen zo PhD-studenten binnen bedrijven te laten promoveren. Achterliggend doel is de kennistranfer van universiteiten naar MKB te stimuleren. Uiteraard ben ik het daar van harte mee eens: ik doe immers de laatste 20 jaar niet anders dan zowel in bedrijven als academische instellingen werken.

Reactie op het FD stuk

Het idee van Dekkers is interessant: nu hopen dat het ook daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden.

Sander DekkerSander Dekker

Een van de problemen bij de samenwerking tussen bedrijven en academia is het verschil in focus. Een bedrijf wil iets ”verkopen" en een onderzoeker iets “uitzoeken”. Niets verkeerds mee, maar in het dagelijks werk wil het hier weleens schuren. Er is een incident en of die slimmerik van de universiteit wellicht vandaag daar zijn tijd aan kan besteden? Er is iets “ontdekt” of gemaakt en dat kan direct worden toegepast zonder dat men precies weet of uitzoekt waarom het eigenlijk werkt: hij doet het toch?

Met verstandig management kunnen dit soort dingen grotendeels voorkomen cq opgelost worden en het basisidee: laat mensen in of met een MKB-bedrijf promotieonderzoek doen is uitstekend en verdient realisatie.

Zelf werk ik sinds 1998 voor de helft op de Universiteit (Twente en Utrecht) en voor de rest bij een MKB-bedrijf en dat bevalt uitstekend. Universiteiten zijn meer gericht op vernieuwing en de meeste spannende ideeën komen toch echt daar vandaan. Maar bedrijven staan in de echte wereld en hebben (in mijn geval) toegang tot echte data van echte mensen. Niet effe een blik studenten (altijd jong en slim) opentrekken om iets uit te zoeken maar gewoon de enorme hoeveelheid data gebruiken die de dagelijks praktijk voortbrengt. Geen “ideale” situatie waarin je alles onder controle hebt en met die 20 studenten iets aantoont, maar de rauwe werkelijkheid met alle onvoorziene situaties.

Anders dan de grote bedrijven, weet het MKB de weg naar de universiteiten m.i. nog te weinig te vinden. En als ze ‘m vinden (mogelijkheden genoeg en bijna altijd is het MKB geïnteresseerd) dan zijn de kosten voor een PhD-student (o.a. door de universitaire overhead) zo hoog, dat ze het dikwijls niet kunnen of willen betalen. Financiële ondersteuning kan wellicht helpen de spreekwoordelijke drempel te verlagen.

 

Arjan van Hessen

 

Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Telecats

 

Het volledige artikel staat hier, maar zit wellicht achter een betaalmuur. Je kunt het ook hier bekijken.

 

Arjan

 
  • Laatste aanpassing website: donderdag 18 april 2024, 11:30:44.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen