logo BNRDinsdagochtend 7 feb 2017 werd ik door een onbekend nummer gebeld: "Bent u Arjan van Hessen en kunt u van 14:00 tot 15:00 in de uitzending met Jörgen Raymann komen praten over kunstmatige intelligentie? Het is zo'n praatprogramma waarin mensen via social media of via de telefoon, vragen over alles kunnen stellen aan mensen die geacht worden daar iets vanaf te weten. In dit geval gaat het om kunstmatige intelligentie."

Nou, dat kon (want de EB vergadering van CLARIAH was pas om 15:00 en ook in Amsterdam) en dus een uurtje eerder naar Amsterdam getogen.

 

BNR Nieuwsradio "Ask me Anything"

RaymannOnderzoekers vrezen dat de kunstmatige intelligentie voor verkeerde dingen gebruikt gaat worden, denk bijvoorbeeld aan killerrobots.
Ze hebben daarom een gedragscode opgesteld die behalve door wetenschapper Stephen Hawking en ondernemer Elon Musk, ook door Nederlandse wetenschappers ondertekend. Maar waarom zijn we bang voor superintelligentie?

Jörgen Raymann stelde deze en andere vragen van luisteraars aan de experts:

  • Wim de Ridder, hoogleraar toekomstonderzoek universiteit Twente
  • Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie Universiteit Twente en Head of Imagination Telecats
  • Pim Haselager, hoofd onderzoeker theoretische cognitieve wetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen

 

De uitzending kan hier beluisterd worden.

 

Hoe ging het?

AI

Aanleiding van de uitzending was het verschijnen van een 23-punten tellende gedragscode die door honderden wetenschappers (waaronder Elon Musk en Stephen Hawking) ondertekend werd. Het is een variatie op de drie beroemde regels van Asimov over "robots":

Eerste Wet
Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.
Tweede Wet
Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.
Derde Wet
Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

Opvallend was het grote aantal vragen over het al-dan-niet hebben van een bewustzijn van AI-apparaten (zowel van robots als software). Bewustzijn is typisch iets dat als menselijk gezien wordt en dus geldt ook hier weer het aloude adagium: hoe dichter bij de mens, hoe bedreigender de ontwikkeling (in eerste instantie) wordt ervaren. Slechts een paar vragenstellers gingen in op de voordelen die AI ook kan bieden (en die zijn groot) maar de meeste vroegen zich in alle eerlijkheid af in welke mate AI en alles dat daar gebruik van maakt, ons als mensheid bedreigt.

Wat wel opvallend was, was de bijna afwezigheid van vrouwlijke vragenstellers (slechts een geloof ik). Meestal zijn zij het die bij praatjes met "ja, maar je wilt toch niet dat...." opmerking komen. Maar wellicht heeft dat met het programma te maken ?

  • Laatste aanpassing website: maandag 22 januari 2024, 09:40:03.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen