Zowel op deelnemersvergaderingen als tijdens het bestuursoverleg gaat het bij NOTaS dikwijls over TST en DE ZORG. Wij kunnen zoveel mooie dingen maar “hullie” van De Zorg begrijpen dat niet en willen er niets mee doen. Moeten we niet weer eens een DIXIT, Taal-in-Bedrijf, bijeenkomst of wat dan ook organiseren om ze te laten zien wat mogelijk is?

In het recente verleden heb ik verscheidene malen (zowel via Telecats als via de UTwente) met "innovatiemanagers" van zorgverleners gesproken maar altijd met hetzelfde resultaat: leuk, fascinerend dat dat allemaal al kan maar…….. nu even niet voor ons. Onze core bussiness....

Het vermoeden begon te rijzen dat er een fundamenteel verschil zit tussen onze en hun manier van kijken naar innovatie.

Tijdens de voorbereiding van de komende Taal-in-Bedrijf heb ik nog een poging gedaan iemand uit de zorgwereld voor een keynote te strikken om ons uit te leggen hoe zorgverzekeraars tegen innovatie aankijken, hoe de financiering nu precies loopt en waar onze aanpak nu eigenlijk fout loopt. Is niet gelukt ondanks de steun van m’n zusje (doet iets in de zorg). Wel kwam zij aan met een boeiende blog van Mark van Dorresteijn over innovatie in de zorg.
Zijn stelling is: “verzekeraar investeert liefst in gevorderde innovatie” Dus geen blue sky research, geen mooie vergezichten en geen dromen. “In ideeën die nog in de startfase zitten, zullen zij niet investeren” aldus Matthijs van der Bijl, consultant zorgvernieuwing bij VGZ.

Dat kun je als bevlogen TST-vernieuwer jammer vinden maar het is waarschijnlijk wel de realiteit. Gelukkig is er ook een mooi initiatief waar we wellicht wel iets mee kunnen: een website van de hogeschool Windesheim helpt om erachter te komen wat DE zorgverzekeraar nu precies wil. Het is mede een initiatief van de onderzoeksfinancier ZonMw en de zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis.

Hoe overtuigt u de zorgverzekeraar van uw zorgvernieuwingsidee?

Stel, u bent een ondernemer of een zorgaanbieder met een goed idee waarmee de zorg in Nederland kan worden vernieuwd en verbeterd. U bent op zoek naar financiering of bekostiging, of naar ondersteuning bij implementatie en opschaling, en u overweegt om hiervoor contact te zoeken met een zorgverzekeraar. Dan is deze website voor u!

zorgnetwerk

Op de site staan allemaal voorwaarden waaraan een vernieuwend idee moet voldoen om in aanmerking te komen voor mogelijke financiering. En verder is het wellicht een goed idee om, als we weer eens iets voor de zorg willen organiseren, deze Mark uit te nodigen om nog duidelijker te maken hoe wij de zorg kunnen “binnendringen”

De gehele blog valt hier te lezen.

  • Laatste aanpassing website: woensdag 12 juni 2024, 11:40:52.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen