pan en pastinaakVoorbereiding

Vrijdagochtend na de laatste vergadering begonnen met de voorbereidingen van Het Kerstdiner 2015. We hadden op de BRS85 nog 2.8 kg lamsbout liggen maar volgens BB was dat absoluut te weinig voor 15 mensen. Dus naar de Groeneweg om nog een kilo te halen en daarna naar De Goey-Koot: de parel onder de Utrechtse groenteboeren voor de 1,5 kg pastinaak en een aantal appels voor de soep (met appel, zalm en crème fraîche). Een behoorlijke tijd aan het schillen, snijden en aanbakken en na 20 min koken alles door de keukenmachine fijnmalen. Het resultaat was vooralsnog ok (morgen ook?).

Om 17:30 kwam Arjen Drijfhout langs om samen met zijn vader de crème brûlée te gaan maken. Uiteraard was niet alles in huis en dus een kort rondje Pepper en daarna de AH om de laatste dingen te kopen.

arjen splitst eierenAls diner maakte Arjan een eenvoudige risotto (spek en paddenstoelen) en na het eten werd de crème brulee gemaakt. Beetje eigeel scheiden, wat roeren, hakken, kloppen en daarna een half uurtje in de oven. Afkoelen in de tuin en straks in de koelkast.

Morgenochtend vroeg gaan de lamsbouten 5 uur de oven in en dan begint het Kerstdiner.

Het diner

Zaterdagochtend direct begonnen met het klaarmaken van de 3 kg lam. Net alles aangebraden en in de oven gedaan (80 0C gedurende minimaal 5 uur) toen er een WhatsAppje kwam van Jeroen: btw, ik ben vegetariër. Ok, mooi op tijd dus.

Brigitte begon met de tafelinrichting, Arjan ging boodschappen doen (laatste zaken en natuurlijk het ontbijt voor zondagochtend) en om 13:30 kwamen de neefjes uit Den Haag aan die vrij snel met z'n vieren naar Rembrandt vertrokken, de bioscoop op de Oude Gracht waar Starwars deel XXX draaide. De neefjes uit Hilversum kwamen zelfstandig naar de bios.

bb en kachelKtoostjesKRolanda en Stasja werden door Paulien en Sybren opgehaald en voor de brandende kachel gezet: lekker warm, gezellig en er viel wat te zien (nl ons).
Om 16:00 begonnen wij met de eerste hapjes (toastjes met zalm) gevolgd, na terugkomst van de neefjes en nichtje, door ronde 1: de overheerlijke pastinaaksoep van hierboven.

Het begon langzaam donker te worden toen we met het hoofdgedeelte begonnen: salade van Mabel gevolgd door lam, aardappelpuree en prut.

Net als de voorgaande jaren hadden we 2 tafels: een voor de volwassenen en een voor de "kinderen". Het is natuurlijk de vraag hoelang dat nog gaat werken, maar vooralsnog zag ook de kindertafel er gezellig uit.

kindertafelK

speeltje arjanKUiteraard liep het diner weer flink uit en ipv om 19:00 werden Rolanda en Stasja pas om 20:00 naar huis gebracht door BOB Paulien.
Daarna konden we lekker beginnen met schreeuwen tijdens de helaas mislukte maar verder zeer smakelijke crème brûlée, de toostjes met kaas en de verschillende zeer smaakvolle wijnen. Onderwerpen: het moderne leven, de zorg, de financiële sector, Jeroen z'n nieuwe bedrijf, Paulien d'r nieuwe baan, de manier om respectvol doch ook realistisch met personeel om te gaan etc. etc.

Tegen 01:00 toog Hilversum met 2 Den Haag neefjes naar huis en wij naar bed. Moe en voldaan wilde ik in ieder geval gaan slapen, maar mijn lieftallige echtgenote moest en zou alle tafelkleden per se DIE NACHT nog wassen! Omdat een was niet langer dan 5 min in de trommel mag blijven zitten werd de wekker gezet (03:30) zodat ze op tijd de was er uit kon halen. Omdat de honden (Lucca en Pepper) 's morgens toch weer uit moesten, werd het een zeer korte nacht.

De day after

mabel op bankKNa de honden brood gehaald en gezellig met Jeroen, Mabel, Mare en Friso ontbeten. Zij zouden daarna kerstlunch in Bussum hebben en de volgende dag (maandag) naar een bepaald niet-wit Chatel gaan (lekker wandelen). Wij hadden afgesproken voor een kerstborrel / diner bij Sieb en Maaike. Erg lekker en bepaald geëngageerd (= veel schreeuwen). tegen 22:00 hadden Pepper en ik het gehad en gingen we naar huis. Brigitte moest nog doorschreeuwen met Sieb en Maaike over geld en zo.

Al met al een zeer geslaagd (lekker, gezellig) kerstdiner. Afhankelijk van de situatie van Tante Rool, volgend jaar weer Utrecht of Den Haag: we zullen zien.

  • Laatste aanpassing website: woensdag 12 juni 2024, 11:40:52.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen