fantasy

{tab=Fantasy}

"Fantasy is niet alleen meer iets voor sneue escapisten". Met dit statement bracht de Volkskrant in het najaar van 2015 mij weer terug bij de "gewone" mensen: heerlijk, ik tel weer mee. In Nederland, en zeker bij "OSM" is het volstrekt taboe om lyrisch over "Fantasy" te praten. Je wordt direct beschouwd als een nog-net-geen analfabeet, die leeft in een droomwereld en waarschijnlijk de echte wereld niet aan kan. "Tjee, geloof jij nog in elfjes of zo?" Maar bovendien: wat is er mis aan escapisme? Het zou mij niets verbazen als de afkeer van Fantasy in Nederland met zijn calvinistische grondhouding, sterker is dan in andere Europese landen (en zeker sterker dan in de Angelsaxische landen waar ze het min of meer hebben uitgevonden).

Laat mij maar lekker wegdromen in werelden waar het, als je eerlijk bent, niet altijd zo prettig toeven is als je geen held, prins of eenvoudige doch magisch begiftigde knaap bent. Goede fantasy bestaat uit een goed en meeslepend verhaal, is in zichzelf logisch en consistent, schets een net iets andere wereld dan de onze op een dusdanige wijze dat die wereld daadwerkelijk tot leven komt. En, dat is belangrijk, kent geen technologie van na de industriele revolutie (uitzonderingen daar gelaten)

Nu trek ik me gelukkig helemaal niets aan van wat wel en niet hoort maar toch..... Het is jammer dat er zo weinig goede en serieuze besprekingen te vinden zijn in "mijn" kranten. In Amerika staan regelmatig besprekingen van fantasy boeken/reeksen in serieuze kranten als de NY Times of op speciale websites.

{tab=Soorten}

Er zijn vrij veel verschillende soorten fantasy maar mij bekoren ze niet allemaal in dezelfde mate (wordt vervolgd)

The Time Traveller's Almanacniet allemaal kunnen ze me ieder Uw tekst...

{tab=Favorieten}

peer

{tab=Nog te lezen}

Banaan

Arjan

  • Laatste aanpassing website: zondag 24 september 2023, 08:18:20.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen