Presentator Patrick Lodiers met alle onderzoekers.

Presentator Patrick Lodiers met alle onderzoekers.

Zeven knappe koppen, waarvan er vijf zijn verbonden aan de Universiteit Twente, verleggen vanaf maandag de limieten van mensen met een beperking. Zij presenteren oplossingen die levens voor eens en voor altijd zullen veranderen.

UT Tubantia Berry Grotenhuis


In het nieuwe BNNVARA-programma We gaan het maken benutten vijf onderzoekers van de UT de nieuwste technieken om mensen met een beperking te helpen. Het programma, dat wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers, bestaat uit vier afleveringen waarin de onderzoekers hun vernuftige vaardigheden laten zien. Wat door velen onmogelijk wordt geacht, wordt toch mogelijk. Doel is het leven voor mensen met een beperking een stuk aangenamer make

Bestaand concept

Het idee is niet nieuw. In 2016 zond de BBC in het Verenigd Koninkrijk het programma The Big Life Fix uit, waarin Britse uitvinders, wetenschappers en ontwerpers met alledaagse problemen van mensen met een beperking aan de slag gingen. Daarnaast hebben onze zuiderburen sinds 2018 het programma Team Scheire, waarin hetzelfde concept wordt gebruikt. In beide landen is het programma een succes, en zijn er meerdere seizoen van verschenen.

Hinke Mulder, strategisch pr-manager bij de Universiteit Twente en betrokken bij het gehele proces, hoopt dat het eerste seizoen in Nederland ook een vervolg krijgt: „Het is nog een verrassing of het aanslaat bij het publiek, maar ik weet hoe mooi het was om te maken en hoop dus zeker op een vervolg. Ik weet ook zeker dat ik maandag kippenvel krijg bij het zien van de eerste beelden.”

Ongeveer 2,5 jaar geleden klopte IDTV aan bij de UT. Nadat er eerder een aantal andere universiteiten hadden bedankt, klikte het in Enschede meteen. Dat komt volgens Hinke vooral doordat bij de UT de visie ‘People first’ is. "Bij ons staat de mens centraal. Deze opvatting sluit aan bij de boodschap van het programma."

Bij ons staat de mens centraal. Dat sluit aan bij de boodschap van het programma

Verschillende ‘cases’

Elke aflevering van het programma begint met een brainstormsessie tussen de onderzoekers. Er wordt ze via een video in het Design Lab aan de UT een case voorgelegd, waar na overleg een of twee van de onderzoekers aan wordt gekoppeld. In de eerste aflevering moet er een oplossing worden bedacht voor de 11-jarige Juli, die niet zelfstandig kan zwemmen. Haar bindweefsel geeft nauwelijks stabiliteit, waardoor ze grote delen van de dag liggend door moet brengen. Bij de andere case in de eerste aflevering helpt robotontwikkelaar Edwin de 38-jarige Johannes. Johannes is gek op vogels spotten in de natuur. Hij zit in een rolstoel en kan door zijn progressieve spierziekte niet zelfstandig zijn verrekijker en camera vasthouden.

Van prototype naar eindproduct

De serie toont hoe de onderzoekers te werk gaan, hoe de eerste schetsen eruit zien en de obstakels waar ze tegenaan lopen. „Alle onderzoekers deden dit erbij naast hun normale baan waarin ze lesgeven of zelf met een onderzoek bezig zijn”, vertelt Hinke. „Voor de onderzoekers zelf was het ook spannend omdat ze van tevoren niet wisten of het wel ging lukken.”

Dit zijn de 5 onderzoekers en hun drijfveren

Om de onderzoekers alvast wat beter te leren kennen vragen we ze naar hun ervaringen en belevingen tijdens het programma, wat hun drijfveren waren om mee te doen, de obstakels en moeilijkheden die ze hebben ervaren en welk probleem of beperking ze in de toekomst het liefst zien verdwijnen of binnen hun expertise hopen te verhelpen.

Arjan

Arjan van Hessen, verbonden aan het EEMCS van de UT en onderzoeker op het gebied van taal- en spraaktechnologie.
 
Arjan van Hessen, verbonden aan het EEMCS van de UT en onderzoeker op het gebied van taal- en spraaktechnologie.

Arjan van Hessen: de emotie herkennen in spraaktechnologie

Taal- en spraaktechnoloog Arjan van Hessen werkt aan een speciale spraakherkenner voor Joël. Arjan is vooral bezig met de dataverzameling. Hij probeert een zo breed mogelijk palet aan woorden en zinnen te creëren die door de spraakherkenner voor Joël herkend moeten worden.

Hoe was de ervaring?

„De uitdaging was of het zou lukken met een beperkte hoeveelheid tijd en geld. We proberen er in de nabije toekomst een vervolg aan te geven: het zou fantastisch zijn als we meer mensen die niet goed kunnen praten, met onze resultaten kunnen helpen.”

Wat is je drijfveer?

„Het is gewoon heel erg leuk om iets te gaan maken dat er nog niet is. Het blijven testen en bezig zijn met iets waardoor je iemands leven aangenamer kunt maken is mooi. Ook hadden we met Joël een ontzettend leuke jongen, die ondanks dat het allemaal via een schermpje moest, ons elke dag data opstuurde waardoor wij de spraakherkenner konden blijven trainen met echte spraak.”

Waar liep je tegenaan?

„De communicatie met Joël was wel lastig. Niet alleen door zijn spasme, waardoor we niet even een praatje konden maken, maar ook vanwege Covid-19, waardoor het allemaal op afstand moest. Eigenlijk ging bijna alle communicatie via de mail. Maar het creëren van de juiste computersoftware bleef de grootste uitdaging.”

Wens voor de toekomst

„Ik hoop dat ‘onze’ technologie zich doorontwikkeld op vooral het gebied van begrijpen wat iemand zegt. Dus niet ‘wat zegt iemand’, maar ‘wat bedoelt-ie’. En daarbij gebruik kunnen maken van de emotie. Want iemand echt begrijpen doe je niet alleen door het herkennen van tekst, maar zeker ook door gebruik te maken van de emotie in de stem.”

  • Laatste aanpassing website: donderdag 18 april 2024, 11:30:44.
  • Copyright @2023 Arjan van Hessen