brs85T
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Blogs
  • Inloggen

Biltzigt 12

Op 19 februari 1958 werd ik thuis geboren: Biltzigt 12 in de Bilt. Het was een nieuwbouwhuis dat Jan en Sas in 1957 hadden gekocht toen ik, als oudste, mijn komst aankondigde. Het was een kinderrijke, rustige buurt met veel OSM: goed opgeleide ouders met jonge kinderen. Toen ik 18 maanden en 2 weken was kreeg ik er een zusje bij: Paula Anna Wilhelmina ofwel Paulien!

Aan het einde van de straat rechttegenover het huis lag de kleuterschool zodat Sacha Paulien en mij naar en vanuit school kon zien wandelen. Rechts naast ons woonde "opa en oma" Braunsthal en links een wat vreemd gezin met kinderen waar we helemaal geen contact mee hadden (behalve dan dat Sacha ruzie had met "haar"). Maar in de rest van de huizen woonde kinderen waar we wel veel mee speelden. Jan werkte in het centrum van Utrecht op de Rijks Universiteit en ging dagelijks met de fiets of bus naar het werk. Sacha had met mijn komst haar studie Psychologie opgegeven (doodzonde) en was "gewoon" huisvrouw geworden.

Na 2 jaar kleuterschool aan het einde van de straat, vonden Jan en Sas het beter dat wij naar een echte school gingen: het werd de in die tijd niet altijd onomstreden Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. De school lag 4 km verder en dat was te ver om te lopen of te fietsen. Gelukkig had de school toen nog een eigen busdienst: iedere ochtend werden we door een grote autobus aan het einde van de straat opgehaald en weer thuis gebracht. Anders dan de meeste scholen, waren we de hele dag op school. Tussen de middag kregen we eten en daarna een verplicht uurtje rust op veldbedjes.