brs85T

TV-programma IDTV - BNN/VARA

In het voorjaar van 2019 werden onderzoekers van de UTwente gevraagd mee te werken een een programma van IDTV voor BNN/VARA.

De producer formuleerde het zo:

"Wij gaan voor BNN/VARA vier afleveringen maken van het BBC-format Big Life Fix. Iedere aflevering helpen we 2 mensen die door een ongeluk of handicap iets niet meer kunnen wat ze wel graag zouden willen. Een team uitvinders/wetenschappers gaat voor 1 individu iets bedenken (open source), een live changing uitvinding voor de persoon in kwestie. Hier hebben we max 8 maanden de tijd voor. We proberen in september/oktober te starten.

UT Twente wil hieraan meewerken door een aantal wetenschappers qua uren beschikbaar te stellen.  

Per aflevering zijn er twee ‘caseholders’, wetenschappers die de leiding hebben over het uitvindtraject van een van de deelnemers. Zij mogen weer andere mensen binnen en buiten de UT inschakelen voor hulp zodat er een groep aan een vinding werkt. De caseholder werkt mee aan de vinding en is degene die op tv het woord doet en dus ook het gezicht is voor de kijker en degene voor wie iets wordt gemaakt.

De jongen waar het voor jullie (Khiet Truong en Arjan van Hessen) om gaat, is de 14-jarige Joël. Joël heeft door zuurstoftekort ernstige cerebraal parese opgelopen. Sinds zijn 2e zit hij in een elektrische rolstoel. Doordat hij moeite heeft met de aansturing van zijn spieren is hij ook heel slecht te verstaan. Veel mensen denken daarom dat hij achterlijk is en zullen om die reden niet de moeite nemen om naar zijn mening te vragen of überhaupt naar hem luisteren. Joël is een intelligente jongen met humor en enorm veel positiviteit.
De enigen die hem verstaan, en dus kunnen vertalen wat Joël zegt, zijn zijn oudere en zijn begeleiders. Zijn begeleiders hebben er 2 weken over gedaan om zijn taal te leren.
Joël wil heel graag een computer die zijn spraak kan vertalen naar ABN zodat hij kan communiceren met de wereld om hem heen. 

Wij zijn bij Joël geweest en hij heeft ons hart gestolen.

Ik hoop dan ook van harte dat jullie of een van jullie wil meedoen om hem te helpen.

Joel geeft ook lezingen over zijn leven: https://lezingshithappens.nl/

Op dit moment ligt de boel stil. BNN/VARA heeft filmpjes van de kandidaten van ons gekregen en aan de hand daarvan een go gegeven voor een aantal cases. Maar ze willen nu ook graag de eventueel deelnemende wetenschappers op beeld zien voordat ze het programma-voorstel naar de NPO sturen. Die laatste partij beslist uiteindelijk of het programma gemaakt mag worden."

Om te zien of wij (=onderzoekers) geschikt zijn voor de TV, moeten we een filmpje opnemen.

Dat filmpje staat hieronder.