brs85T

zo af en toe wordt ik gevraagd een-en-ander te komen toelichten op RTV of andere media. Hieronder een overzicht met context van een aantal van deze "media-events" 😀.

BNR 21 november 2017

nrc 1Naar aanleiding van een artikel op de opiniepagina van NRC-Handelsblad, werd ik door BNR gevraagd een en ander in het radioprogramma van Roelof Hemmen te komen toelichten. Om 13:00 al aanwezig in de studio (veel te vroeg en zenuwachtig) naarstig door mijn aantekeningen bladerend, zat ik daar te wachten. Om 13:30 mocht ik mee naar binnen. Je zit niet maar staat aan de tafel met een grote gele microfoon die op 10 cm voor je mond hangt (beste geluid).

Na het nieuws, de beursberichten en de verkeersinformatie volgde de introductie door Roelof Hemmen. Daarna mocht ik los gaan :-) om ons idee van een data-vault (een soort data-warenhuis waar de data wel in kunnen maar niet meer naar buiten kunnen) te propageren. Telecats, de UTwente en de Radboud Universiteit hadden een jaar geleden het plan opgevat om zo'n data-vault op te zetten om op deze wijze data te verzamelen en onderzoekers toegang te geven tot heel veel gesproken data. In de data-vault kunnen ze dan alles gebruiken om de algoritmes te trainen. De getrainde algoritmes mogen dan naar buiten maar de data blijven "binnen". Het gesprek ging verder goed.

Halverwegen ging het over naar het voorstel dat Telecats en de Radboud Universiteit bij de Nederlandse Politie gaan indienen (woensdag 22 nov). De politie wil graag "data-gedreven werken" en is opzoek naar de mogelijkheid om de spraak in 112-gesprekken te herkennen en direct om te zetten in informatie.En na een kwartiertje stond ik weer buiten. Opgelucht, want ik had (hoop ik) niet te veel onzin gedelibreerd.

mireilleBij het downloaden en door de spraakherkenner halen van mijn "gesprek" bleek dat in het uur ervoor prof. dr. mr. Mireille van Eechoud geïnterviewd was geworden over "de rechten van consumenten op hun eigen data". Bij bv Faceboook "betaal" je met je gegevens. Wat als je Facebook opzegt? Kun je Facebook dan verbieden verder nog gebruik te maken van jouw persoonlijk data? Interessant vraagstuk!

Toen ik eenmaal de gehele uitzending had gedownload en de twee interviews eruit had geknipt, heb ik ze door "onze" spraakherkenner gehaald. Natuurlijk: foutloos is het niet maar wel verbluffend goed!

Hieronder de twee interviews in de gebruikelijke karaoke stijl.

 

Mireille

 

Anders

Hieronder de verschillende rtv-uitzendingen en enkele filmpjes.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.