brs85T

zo af en toe wordt ik gevraagd een-en-ander te komen toelichten op RTV of andere media. Hieronder een overzicht met context van een aantal van deze "media-events" 😀.

 

BNR 12 maart 2018

alexa webAmazon-Alexa heeft in 2017 een wedstrijd uitgeschreven met als doel een Conversational Agent te maken die 20 minuten met een "gewoon" iemand kan praten zonder dat die persoon het een "onzin" gesprek vindt. De chatbot moet dus de mogelijkheid hebben om van onderwerp te wisselen, te "begrijpen" dat de spreker dat doet (context switching) en niet in herhaling vallen als ie het ook niet meer weet. Een ogenschijnlijke simpele taak (voor mensen) die razend moeilijk is voor chatbots.

Maar waarom zou Amazon dat willen? Nou, het is een forse stap vooruit voor chatbots als ze straks daadwerkelijk instaat zullen zijn om gewoon een babbeltje met jou te maken. Je komt thuis maar er is verder niemand aanwezig en je hebt nu net zin in een praatje. Dan doe je dat straks met Alexa (of Google Home, of Sirir of Cortona).

In een lang en boeiend artikel in Wired werd de Amazon-Alexa wedstrijd, inclusief de drie finalisten, uitvoerig beschreven.

Naar aanleiding van dit artikel werden David van Leeuwen en ik gevraagd om 20 min bij Hemmen over chatbots te komen praten. Aldus geschiedde en het werd een leuk gesprek 😀.

Hieronder het dubbel interview in karaoke-stijl.

Ondertiteling

Hemmen

Masterclass Philipse Business School 1 februari 2018

logo2Op 1 februari 2018 heb ik een zgn "Mastercalss" gegeven voor de Philipse Business School in Houten. Om wat publiciteit te genereren en om de potentiële deelnemers alvast te vertellen waar het ongeveer over zou gaan, werd er een korte intro-film opgenomen bij mij thuis in Utrecht.

Hieronder het korte filmpje met ondertiteling van zowel de spraakherkenner (default) als een door mij gecorrigeerde versie. En natuurlijk ook weer de Karaoke-versie.

Ondertiteling

BNR 21 november 2017

nrc 1Naar aanleiding van een artikel op de opiniepagina van NRC-Handelsblad, werd ik door BNR gevraagd een en ander in het radioprogramma van Roelof Hemmen te komen toelichten. Om 13:00 al aanwezig in de studio (veel te vroeg en zenuwachtig) naarstig door mijn aantekeningen bladerend, zat ik daar te wachten. Om 13:30 mocht ik mee naar binnen. Je zit niet maar staat aan de tafel met een grote gele microfoon die op 10 cm voor je mond hangt (beste geluid).

Na het nieuws, de beursberichten en de verkeersinformatie volgde de introductie door Roelof Hemmen. Daarna mocht ik los gaan :-) om ons idee van een data-vault (een soort data-warenhuis waar de data wel in kunnen maar niet meer naar buiten kunnen) te propageren. Telecats, de UTwente en de Radboud Universiteit hadden een jaar geleden het plan opgevat om zo'n data-vault op te zetten om op deze wijze data te verzamelen en onderzoekers toegang te geven tot heel veel gesproken data. In de data-vault kunnen ze dan alles gebruiken om de algoritmes te trainen. De getrainde algoritmes mogen dan naar buiten maar de data blijven "binnen". Het gesprek ging verder goed.

Halverwegen ging het over naar het voorstel dat Telecats en de Radboud Universiteit bij de Nederlandse Politie gaan indienen (woensdag 22 nov). De politie wil graag "data-gedreven werken" en is opzoek naar de mogelijkheid om de spraak in 112-gesprekken te herkennen en direct om te zetten in informatie.En na een kwartiertje stond ik weer buiten. Opgelucht, want ik had (hoop ik) niet te veel onzin gedelibreerd.

mireilleBij het downloaden en door de spraakherkenner halen van mijn "gesprek" bleek dat in het uur ervoor prof. dr. mr. Mireille van Eechoud geïnterviewd was geworden over "de rechten van consumenten op hun eigen data". Bij bv Faceboook "betaal" je met je gegevens. Wat als je Facebook opzegt? Kun je Facebook dan verbieden verder nog gebruik te maken van jouw persoonlijk data? Interessant vraagstuk!

Toen ik eenmaal de gehele uitzending had gedownload en de twee interviews eruit had geknipt, heb ik ze door "onze" spraakherkenner gehaald. Natuurlijk: foutloos is het niet maar wel verbluffend goed!

Hieronder de twee interviews in de gebruikelijke karaoke stijl.

 

Mireille

Editie-NL 13 oktober 2017

Hieronder een televisieoptrede voor Editie-NL. In Vlaanderen gebruiken ze software om "eenzame bejaarden" op te sporen. Klopt natuurlijk niet, maar ze gebruiken wel software (UGent) waarmee medewerkers van een organisatie een indicatie kunnen krijgen over de de mate waarin een oudere aan de lijn een oprecht antwoord geeft of meer een sociaal-gewenst. Hiermee kunnen de medewerkers geholpen worden als ze de ouderen opbellen en hen vragen "hoe het gaat".
Naar aanleiding hiervan werden we gevraagd of dit in Twente ook kan. Ja, maar dan anders en vandaar een hele dag opname.

Ondertiteling

UTwente

Ex Machina 7 feb 2017

Een praatprogramma waarin mensen via social media of via de telefoon, vragen over alles kunnen stellen aan mensen die geacht worden daar iets vanaf te weten."

Deze uitzending ging over kunstmatige intelligentie. Want die ontwikkeling moet in de hand gehouden worden, zo vinden honderden wetenschappers. Ze hebben daarom een gedragscode opgesteld.
De onderzoekers vrezen dat de technologie voor verkeerde dingen gebruikt gaat worden, denk bijvoorbeeld aan killerrobots. De gedragscode is behalve door wetenschapper Stephen Hawking en ondernemer Elon Musk ook door Nederlandse wetenschappers ondertekend.

Te gast waren:

Wim de Ridder, hoogleraar toekomstonderzoek universiteit Twente
Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie

Ondertiteling

Jörgen Raymann

OCW - Open Access 10 mei 2016

In het voorjaar van 2016 was Nederland voorzitter van de EU en werd er in Amsterdam een bijeenkoomst over Open Access gehouden. Naar aanleiding daarvan werd er een filmpje opgenomen met verschillende mensen voor wie Open Access belangrijk is: een leerling, een docent, een onderzoeker (ik namens CLARIAH) om te laten zien hoe blij wij er van zouden worden. Hieronder de resultaten.


MuZIEum 15 maart 2015

In het voorjaar van 2015 werd NOTaS gevraagd mee te denken met de Oogvereniging: een vereniging van en voor mensen die visueel gehandicapt zijn. Paradoxaal genoeg is het zo dat naarmate de apparaten om ons heen slimmer worden en meer kunnen, ze lastiger te gebruiken zijn voor mensen met een visuele handicap. Want.... steeds vaker wordt er een touch screens gebruikt en daar heb je niets aan als je moeilijk/niet kunt zien.De bijeenkomst met zo'n 75 bezoekers was succesvol: we konden laten zien dat de spraakherkenning er klaar voor is maar dat de bal nu bij de fabrikanten ligt. Die moeten er immers voor zorgen dat een uiting als "zet de wasmachine op alleen hoofdwas en 30 graden en begin om 22:00 met wassen" ook uitgevoerd wordt.Naar aanleiding van deze bijeenkomst werd ik door Mirjam te Brake geïnterviewd. Dit interview bestaat uit twee delen: een (mooi gesproken) inleiding over wie ik ben en wat ik gedaan heb en het eigenlijke interview met Mirjam. Hieronder de resultaten.

Introductie

Editie-NL 10 september 2011

Apple komt als eerste met en telefoon waartegen je kunt praten en die, als je geluk hebt, ook nog een zinnig antwoord teruggeeft: de iPhone MET SIRI. Ik werd naar aanleiding van de komst van SIRI thuis geinterviewd door de mensen van Editie-NL.

Ondertiteling

UTwente